Majstrov pohod na Uncu (07.04.2018)

Kdaj

07. 04. 2018    
08:00 - 17:00

Kje

Maistrov pohod na Uncu
gasilski dom, Unec

Vrsta dogodka

Turistično društvo Šenčur v soboto, 7. aprila 2018, vabi na

MAISTROV POHOD na UNCU

Unec – Hribc – obrobje Planinskega polja (razgledišče nad Planinsko jamo z pogledom na izvir Unice, udorna jama Unška koliševka z rovi, razvaline Windischgraetzovega gradu Haasberg) – Stari Grad – Unec

Skupne zmerne hoje bo 3 do 4 ure (12 km, krajša pot 8 km). Pohod pripravljajo unški gasilci. Pot bo na dan pohoda označena. Prispevek je 2 EUR in vključuje topel obrok.
Odhod avtobusa bo ob 8. uri izpred pošte Šenčur. Vsak se udeleži izleta na lastno odgovornost! Informacije in prijave zbira do četrtka, 5. aprila 2018, Franci Erzin, tel. 041 875 812.

Vabljeni!

 

Krajani Unca so vedno spoštovali generala Maistra in ohranjali spomin nanj ter na njegova domoljubna dejanja. To so in še vedno dokazujejo člani Prostovoljnega gasilskega društva Unec, saj so leta 1934 generala Maistra pospremili na njegovi zadnji poti ter vse do današnjega časa negujejo zgodovinski spomin nanj. Tako so med drugim pred leti v njegov spomin pred gasilskim domom postavili doprsni kip generala Rudolfa Maistra in spominsko obeležje Maistrovim borcem z Notranjske, v gasilskem domu pa je po predhodni najavi možen tudi ogled stalne razstave o generalu Maistru. Za dolgoletno in vzorno negovanje zgodovinskega spomina na generala je PGD Unec v novembru 2011, ob dnevu spomina na Rudolfa Maistra, prejelo priznanje. Poleg organizacije mnogih kulturnih prireditev se na Uncu prav čuti, da je spomin na generala Maistra še kako živ. Gasilcem sta se v teh prizadevanjih pridružili tudi Notranjsko domoljubno društvo general Maister in podružnična osnovna šola Rudolfa Maistra na Uncu. Posluh za obujanje tradicij uporništva in domoljubja pa kaže tudi podjetje Kovinoplastika Lož d.d., ki ima na Uncu enega svojih obratov, kjer so tudi postavili obeležje velikemu slovenskemu generalu. Obletnice dneva generalove smrti, ki je sedaj tudi državni praznik ter generalov rojstni dan pa so tudi dobrodošle priložnosti za druženje krajanov. Poleg tega so na Uncu tudi množično obiskani Maistrovi večeri, vsako leto v začetku aprila pa organizirajo tudi Maistrov pohod  na Rapalsko mejo, ki se ju vsako leto udeleži vedno višje število udeležencev. Posebnega pomena je predvsem prenašanje tradicije na mlade generacije Unčanov, saj učiteljice iz podružnične šole vključujejo svoje učence prav v vse prireditve, ki so posvečene spominu na generala Rudolfa Maistra.