Velikonočni izlet na Pivško (28.03.2016)

Kdaj

28. 03. 2016    
08:00 - 18:00

Kje

Park vojaške zgodovine
Kolodvorska 51, Pivka

Spoštovani udeleženci velikonočnega izleta na Pivško, ker se dan odhoda na naš velikonočni izlet bliža nekaj osnovnih podatkov:

Odhod avtobusa bo v ponedeljek, 28.03.2016 ob 8.00 uri iz avtobusne postaje pri pošti v Šenčurju. Prosim bodite točni.

Prostovoljni prispevek za izlet je 25€ na osebo. V ceno je vštet prevoz z avtobusom, vstopnina (Park vojaške zgodovine, Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, posestvo Ravne)  in kosilo.  Pijača ob  kosilu in kava po ogledu Parka vojaške zgodovine nista všteti v prispevek. Znesek prispevate na avtobusu.

Bodite obuti in oblečeni vremenu primerno. Priporočam športno obutev in obleko.

Kdor bo želel, si bo seveda lahko ogledal tudi podmornico (doplačila ni), bi pa opozorila, da je dostop v podmornico zelo ozek in strm in da je prostora v podmornici zelo malo. Odsvetujem ogled vsem tistim, ki imate težavo z malimi, ozkimi in  zaprtimi prostori in  težje hodite.

Veselim se druženja z vami, verjamem, da bomo videli in slišali veliko novega,

Damjana Pečnik, predsednica TD

urnik izleta:

9:00 – 11:30 Park vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine Pivka je edinstveno muzejsko doživljajsko središče, ki vabi na spoznavanje bogate vojaško-zgodovinske dediščine Slovenije. Poleg ene največjih tankovskih artilerijskih zbirk v tem delu Evrope, katero bogatijo najdragocenejši primerki topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja II. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ’91, je obiskovalcem v Parku na ogled tudi zbirka petih letal iz kar štirih držav. Poleg ameriškega Thunderjeta in Sabra, lahko obiskovalci občudujejo tudi romunsko jurišno letalo IAR-93 Vultur, jugoslovansko šolsko letalo SOKO 522 in legendarni Mig 21. Najatraktivnejši eksponat Parka je diverzantska podmornica P- 913 Zeta. Gre za manjšo jugoslovansko podmornico, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo tudi od znotraj in na tak način spoznajo skrivnostni svet podmorničarjev. Omenjene zbirke dopolnjuje sodobna muzejska postavitev posvečena slovenskemu osamosvajanju. Prek predstavitve socialistične Jugoslavije in Jugoslovanske ljudske armade se obiskovalci seznanijo s procesom demokratizacije in osamosvajanja Slovenije. Agresija jugoslovanske vojske, ki je sledila razglasitvi samostojne slovenske države in odločen odpor slovenskih oboroženih sil in prebivalstva so predstavljeni z velikimi eksponati iz tistega obdobja, orožjem, filmi in razstavnimi panoji.

11:30 – 11:50 Kava v Kantini Pivka

12:00 – 13:00 Ekomuzej Pivških presihajočih jezer, Slovenska vas

V Slovenski vasi pri Pivki je na ogled fenomena Pivških presihajočih jezer. Vsebina razstave je razdeljena v dva med občasno preobilje vode in sušna obdobja, skupaj s predstavitvijo vseh sedemnajstih presihajočih jezer. V zgornjih prostorih je poudarek na pestrosti živega sveta v dolini Pivke, v različnih ekosistemih: v jamah, gozdu, grmičevju ter suhih in mokrotnih kraških travnikih. Tudi v tem delu se etnološke vsebine prepletajo z naravoslovnimi. Predstavljene vsebine so prikazane z opisi, fotografijami, skicami, risbami in kartnimi prikazi ter scenskimi postavitvami, kot je na primer kraška jama ali medvedov brlog. Dodatna nazornost in privlačnost razstave je dosežena z uporabo interaktivnih elementov, ki obiskovalce pritegnejo k aktivnemu učenju, odkrivanju in raziskovanju vsebin.

13:20 – 14:00 Posest Ravne – vrtec lipicanca

Ravenski grad je bil v zgodovini prvič izpričan leta 1313. Malokdo ve, da je v njem živel Franc Hohenwart, ki je leta 1832 napisal prvi opis Postojnske jame. Po njem se imenuje jamski hrošček drobnovratnik. V grajskem hlevu in na pašnikih nas bodo pozdravili žrebci lipicanci, katerih dober glas je segal vse do samega avstrijskega cesarja Karla IV. Prisluhnili bomo zgodbam o čudaški grofici Isabeli, ki še danes burijo duhove domačinov.

14:20 Kosilo v Kantini Pivka